Vevőnk igényihez igazodva, cégünk vállalja kábelek megmunkálását. A kábelek a 18. század óta világunk minden részét behálózzák.

A kábel alapvetően két részből áll. Az egyik része egy elektromos vezető ér, amely lehet réz vagy aluminium és a másik része az erre rá kerülő szigetelés, mely valamilyen műanyag.

A kábel ereket alapvetően három csoportba sorolhatjuk:

-Ezek közül a legelterjedtebb a réz. Az aluminiumnál kisebb a hőtágulás és az ellenállás is, épp ezért kedvelt a felhasználása. Kábelipari célokra a rézt anódréz elektrolízisével állítják elő. Mindez úgy történik, hogy az elektrolízis következtében képződött katódrezet újra megolvasztják és dróttuskóvá öntik.  Ebből képződik egy nagyjából 99,9%-os tisztaságú, 8mm-es rézhuzal. Vezetőképessége abban az esetben romolhat, ha valamilyen szennyező kerül a rézbe a gyártás során. A réz esetében ez 16 féle lehet. Ezek a szennyezők leginkább a foszfor, a ferrum, a szilícium és a szén-monoxid.

-Az alumínium előállítása bauxitból kilúgozott timföld elektrolízisével történik. A fémolvadékot ez után egynlősítik, finomítják, majd tömbökbe öntik további megmunkálásig. A tömbökből alaphuzalt készítenek, mely hasonlóan a rézhuzalhoz 8mm átmérőjű, de esetenként lehet 10 illetve 15mm sugarú is. Ennek tisztasága 99,45% kell, hogy legyen. Ennek a gyártása során legalább 11 féle szennyezővel kell számolni. Legjellemzőbbek a vandánium és a magnézium.

-Az egyebek közé leginkább a kompenzációs kábelek erei kerülnek. Ezeket a kábeleket a hőmérsékletet mérő hőelemekhez használják. Ennek érdekessége, hogy a mérés csak akkor lesz pontos, ha a műszer és a hőelem közötti kábel ugyan olyan anyagból készült.

S1260026

Comments are closed.